Trendurile anului 2020 în Marcomm
Miercuri, 22 ianuarie 2020, a avut loc Seara YP – Marcomm x Trends 2020 organizată de IAA Young Professionals, asociația tinerilor profesioniști din industria de marketing și comunicare din România.
Evenimentul s-a concentrat pe trendurile anului 2020 în marketing, publicitate și comunicare și i-a avut drept invitați pe:
- Ty Magnin – Director of Global Content Marketing în cadrul UiPath
- Florian Langa – Senior Creative în cadrul MullenLowe Profero Bucharest
- Cristian Lupșa – Editor Fondator Decât o Revistă
- Mih Lovin – Partner în cadrul Creative VR, Creative Partner în cadrul Le SquadD și L2, VA&NC Director în cadrul All Friends Corporation
Prima prezentare a fost susținută de Florian Langa.
Dintre cele 6 mari trenduri la nivel internațional identificate de cei de la Profero, Florian ne-a vorbit despre primele 4 cele mai importante:
1) Rise of audio – continuarea creșterii popularității asistenților digitali personali precum Siri sau Alexa și a căutărilor vocale în rândul utilizatorilor;
2) Inspiration on tap – pe lânga clasicul exemplu Snapchat (doi ani mai târziu am aflat și eu despre parteneriatul lor cu Amazon), un exemplu relevant în această categorie ar fi aplicația celor de la easyJet. Aceasta are o facilitate denumită “Look&Book” în care poți să încarci un printscreen de pe Instagram cu o destinație necunoscută, aplicația identificând locul în care a fost realizată fotografia și sugerând mai multe rute de zbor către destinația respectivă.
3) Automatic shop – gigantul Amazon este pionierul acestui trend care promovează o experiență de shopping lipsită de fricțiune (frictionless). Astfel, Amazon a lansat deja 18 magazine “Amazon Go” în care nu există case de marcat sau cozi, banii fiind debitați direct de pe card la ieșirea din locație.
4) Intimate internet – livrarea către utilizator a unui conținut cât mai personalizat (https://www.mullenlowegroup.com/news/the-intimate-internet/).
A doua prezentare și cea mai interesantă pentru mine a fost cea a lui Mih Lovin, acesta alegând să vorbească atât despre trendurile la nivel internațional, cât și cele din România:
Trendurile de marketing ale anului 2020 la nivel internațional:
1) Gamefluencers – se preconizează că în anul 2025 industria gaming-ului va valora 300 de miliarde de dolari. Deja anumite branduri caută să speculeze explozia din ultimii ani a acestei industrii: la începutul anului 2019, Nike a semnat un parteneriat cu liga profesionistă de “League of Legends”, iar mai târziu în același an, “starul” Fornite Tyler “Ninja” Blevins a semnat un parteneriat pe mai mulți cu Adidas (https://www.theverge.com/2019/8/27/20834158/ninja-adidas-fortnite-partnership-apparel-deal-tyler-blevins).
2) Sonic branding – marile companii vor căuta să atribuie imaginii brandurilor lor și sunete. BMW a luat-o deja înainte, cooptându-l pe celebrul compozitor de film Hans Zimmer pentru realizarea sunetului conceptului sport BMW Vision M NEXT (https://www.bmwgroup.com/en/NEXTGen/iconic_sounds.html).
3) The new super-creatives – adica cei din generația Z (13-22? de ani) care-și etalează creativitatea pe platforme precum TikTok, Instagram, Snapchat, etc.
4) Unbiased interfaces – aici recunosc că mă depășește puțin și am și uitat exact despre ce era vorba. Ar putea fi despre https://conferences.oreilly.com/artificial-intelligence/ai-eu-2018/public/schedule/detail/70313, dar din nou, nu sunt sigur.
5) Original content – pentru a rămâne relevante, brandurile vor trebui să-și creeze propriul conținut video, astfel: Airbnb își promovează gazdele și povestea acestora (Airbnb Host Stories), Tinder a lansat anul trecut în SUA “Swipe Night” – o poveste interactivă de 5 minute în care alegerile pe care le faci te pot ajuta să-ți găsești “match-ul”. Tot peste ocean, stă să înceapă “Streaming Wars”, supremația Netflix fiind amenințată de către Apple cu TV+, Disney cu Disney+, HBO Max sau Peacock (platforma celor de la NBC care se va lansa în iulie)(https://www.theverge.com/2020/1/17/21069703/streaming-wars-peacock-subscription-fatigue-exhaustion-apple-hbo-hulu-netflix-quibi-disney-augh).
6) Climate positive brands – companiile vor pune și mai mare accent pe „corporate social responsability” și pe impactul pe care acestea le au asupra mediului înconjurător. De exemplu, Microsoft își propune ca până în anul 2050 să elimine tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodata în atmosferă. Mai mult decât atât, până în 2030 aceștia și-au propus să devină “carbon negative”, adică să elimine din atmosferă mai mult dioxid de carbon decât emit (https://www.theverge.com/2020/1/16/21068799/microsoft-carbon-capture-climate-change).
7) Analog Reinassance sau antitrendul – cel mai relevant exemplu în acest sens este recenta câștigătoarea a patru premii Grammy, Billie Eilish (cu ocazia asta am învățat și cum se scrie) care și-a lansat albumul “When We All Fall Asleep” atât pe Audio CD, cât și pe Vinyl sau cei de la Telekom cu campania #FestivalBuddy (https://www.iqads.ro/articol/32811/cum-sa-participi-la-festival-de-pe-canapea#).
8) Single lexicon – este o categorie de oameni care aleg o “monogamie neetică” adică cu ei înșiși (https://www.jwtintelligence.com/2019/11/singles-lexicon/). Creșterea în popularitate a acestui trend va determina companiile să ofere servicii speciale pentru această categorie de oameni.
Trendurile de marketing ale anului 2020 în România:
1) Instagram Filters – dintotdeauna, cele mai noi features-uri s-au bucurat de cel mai bun reach organic. Astfel, algoritmul Instagram împinge în față profilele creatorilor de filtre.
2) Tik Tok influncers – în momentul de față Tik Tok are de departe cele mai bune rezultate în termeni de audiență (de până la 10 ori mai mari decât Instagram-ul). Mih prezice că până în 2021, majoritatea brand-urilor vor avea profile de Tik Tok, iar cei ce vor rămâne în spate vor trebui să dea bani grei pentru a prinde din urmă competitorii.
3) GIF animations – campaniile cu GIF-uri au un reach organic foarte bun.
4) Digital Installations – adică influenceri virtuali (randări 3D) bazați pe inteligența artificială.
În continuare, prezentarea lui Ty Magnin (Director of Global Content Marketing în cadrul UiPath) a fost foarte concisă acoperind trei puncte:
1) Selfie-style video – un stil de comunicare autentic, personal, low budget și cu engagement mare. El îl folosește atât în interacțiunea cu audiența lui cât și în comunicarea cu echipa cu ajutorul instrumentelor Loom sau Zoom.
2) Product-led growth – cost mai mic de achiziție al clienților și mai engaging. Experiența lui personală: a ajutat mii de oameni prin intermediul platformei Appcues.
3) Brand, brand, brand – deoarece lansarea unui brand/produs e mai ușoară ca niciodată, iar internetul devine din ce în ce mai „gălăgios”. Experiența lui personală: UiPath, Drift, Slack.
Cristian Lupșa – Editor Fondator DoR și un om cu un umor fin, ne-a povestit despre jurnalism și despre cum încearcă acesta să se schimbe:
1) Comunitatea poate fi stâlpul modelului de business (modelul DoR)
2) Comunitatea are nevoie ca jurnaliștii sa extindă definiția rolului lor – aceștia trebuie să devină organizatori, facililatori, moderatori, mediatori, ascultători, parteneri și învățăcei.
3) Comunitatea vrea să-ți fie alaturi daca îi îndeplinești nevoile – adică dacă ești atent la a arăta lumea așa cum e ea, fără a o judeca.
De asemenea, acesta a mai adăugat că principala sursă de venituri în 2020 va veni de la cititori, abonați și susținători (date obțiunute dintr-un poll la care au răspuns lideri digitali din 32 de țări).
Pentru mine a fost un eveniment la care mă bucur că nu am lipsit, fiind oferită multă informație valoroasă într-un timp foarte scurt (prezentările au avut în jur de cinci minute).
Niciun comentariu