Gândurile de la finalul săptămânii (I)
Articol publicat inițial pe www.jdc.ro (celălalt proiect al meu)
Niciodată nu am știut pe care dintre vești (bună sau rea) să o primesc întâi. Totuși, m-am gândit să las lucrurile bune la final pentru a încheia într-un mod pozitiv. Later edit: cel puțin la asta m-am gândit, nu știu dacă am și reușit.
E prima mea postare mai serioasă pe noua platformă și mi-ar plăcea să reușesc să fac asta mai des, lucru la care vă încurajez să vă alăturați. Și așa, la cât conținut consumă toată lumea în perioada asta e păcat să nu și produci ceva.
Am citit azi un articol pe care vi-l recomand și vouă despre situația precară a economiei din SUA (nu că ea ar fi singura cu probleme).
Ce am aflat/concluzionat?
Autoarea spune că niciun om care este astăzi în viață nu a mai trecut printr-o perioadă ca cea prin care trecem și vom trece în continuare încă ceva timp (zic eu). Aceeași părere o are și Yuval Harrari în interviul pentru CNN în care spune: “This is the worst epidemic in at least 100 years”
Fiind un tip optimist, eu zic că pentru cei tineri din ziua de azi (inclusiv eu) și nu numai, acest cocktail Molotov dintre o pandemie și o criză economică ne va învăța niște lecții dure, dar care ne vor fi de mare folos. Va rămâne la latitudinea noastră să revenim constant asupra acestora și să luăm decizii mai bune. Până atunci, statul în casă ne va oferi timp berechet pentru a ne forma obiceiuri mai bune, mai sănătoase și a deveni mai inteligenți, mai adaptați și mai pregătiți pentru viitor.
Da, va fi greu, dar trebuie sa privim și partea plină a paharului: din punct de vedere istoric, trăim cea mai bună perioadă pe care omenirea a avut-o vreodată: www.cnbc.com/2019/07/19/musk-gates-and-buffett-say-now-is-the-best-time-to-be-alive.html. Și cel puțin cei din generația mea ar trebui să fie recunoscători, deoarece ultimii 23-24 de ani nu au fost răi deloc. Cu siguranță, în acest interval de timp, greul a fost dus de părinții și bunicii noștri.
Mai mult decât atât, gândiți-vă cum ar fi fost dacă această pandemie ar fi avut loc acum 10 ani. Ar fi fost mult mai dur și cu repercursiuni mai mari. Momentan trebuie să rămânem optimiști, raționali și răbdători deoarece este o situație din care vom ieși, poate nu chiar într-o lună-două, dar luminița de la capătul tunelului e acolo, chiar dacă nu o vedem încă.
Cum va arăta lumea după ce trece această pandemie?
Același Harrari vine cu o analiză foarte bună: www.mediafax.ro/externe/cum-va-arata-lumea-dupa-coronavirus-furtuna-va-trece-omenirea-va-supravietui-dar-vom-locui-intr-o-lume-diferita-19005264. Eu cred, cu riscul de suna puțin paranoic, că pentru unele state, această criză este pretextul perfect pentru a implementa noi sisteme de monitorizare a populației care vor atenta la dreptul la viață privată a individului. Sper să mă înșel.
Revenind la primul articol, situația economică a Statelor Unite nu este roz deloc. Numărul șomerilor crește chiar mai rapid decât numărul de cazuri de coronavirus, iar bursa americană a suferit cea mai abruptă scădere din istorie, mai abruptă decât cea din 1929 – începutul marii crize/depresiuni economice și cea din 1987. Comparația cu scăderea de la începutul crizei din 2007 e și mai șocantă, ritmul scăderii recente fiind de 10 ori mai rapid decât acum 13 ani. În decurs de doar o săptămână, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii a avut 7 intervenții majore pentru a menține economia pe linia de plutire, injectând nu mai puțin de jumătate de trilion de dolari în lichidități.
Ce s-a mai întâmplat în lume?
- China se revanșează față de Franța și trimite un milion de măști și mănuși
- Tot China trimite medici și echipament către Serbia, Spania, Irak și Iran
- Jack Ma, fondatorul Alibaba a trimis măști și kit-uri de testare către SUA și Africa
- Cuba trimite în Italia 53 de experți în lupta cu covid19 și către Venezuela, Nicaragua, Jamaica, Suriname și Grenada alți 144 de doctori și asistenți
- O serie de cutremure (cel mai puternic având 5,3 grade pe scara Richter) s-a resimțit în Croația, Ungaria, Bosia și Herțegovina și Slovenia, cel mai afectat fiind orașul Zagreb – să ne ferească Dumnezeu de un cutremur puternic în România în această perioadă
- România va aduce din Coreea de Sud 2 milioane de teste individuale pentru coronavirus
Nu uitați, luminița de la capătul tunelului e acolo, chiar dacă nu o vedem încă.
În încheiere, pentru a înțelege mai multe despre simptomele covid19 vă recomand următorul video de la Science Insider: youtu.be/OOJqHPfG7pA dar și cel al lui Dr. Grig: youtu.be/K6JPqcxl-9A
Niciun comentariu