Cartea pe care toată lumea ar trebui să o citească
Știți melodiile acelea care nu mor/se învechesc niciodată? Așa este și cartea asta.
Poate titlul este puțin clickbait, dar nu o să vă las să dați scroll până la finalul paginii doar pentru a afla titlul ei. Este vorba despre “Secretele succesului: Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent” de Dale Carnegie.
Cred cu tărie că dacă fiecare om ar citi această carte, lumea ar fi un loc mai bun. Evident, pe termen lung, nu este îndeajuns să o citiți o data și gata, lucru care se aplică la fiecare carte. Fiind conștient de acest lucru, autorul a făcut un lucru inteligent (pe lângă multe altele la viață lui) și ne-a oferit nouă sugestii pentru exploatarea la maxim a acesteia.
Deși cartea are o vechime mai mare decât media de vârstă din STB sâmbătă la 10 dimineața – fiind publicată pentru prima dată în 1937, ea rămâne la fel de actuală și astăzi, Warren Buffet declarând că e cartea care i-a schimbat viața. Aparent, și Donald Trump e fan Dale Carnegie.
Continut
Este o carte de dezvoltare personală? Consider-o cum vrei, cert este faptul că trebuie să o ai în bibliotecă. De exemplu, cei de la The Times au spus: “Cea mai de succes carte motivațională din toate timpurile… Carnegie n-a fost, nicicând, mai actual”, eu spun: poți folosi informațiile obținute în orice cadru social și poți deveni un vânzător mai bun, un negociator mai bun și cel mai important, un om mai bun.
Vezi găsi idei revoluționare în carte? Nu, ideile sunt relativ simple și mulți dintre noi putem să cădem foarte ușor de acord că majoritatea “tehnicilor” ar trebuie să fie lucruri normale și raționale. Totuși, puțini le aplică.
E de ajuns să citești o data cartea pentru a deveni guru în materie de relații interumane? Nu, cât timp nu încerci să aplici constant ceea ce ai citit, șansele sunt zero.
Îți poate schimba această carte viața? Eu cred că da. Chiar dacă sună exagerat treaba cu schimbatul vieții în majoritatea contextelor în care este folosită (poate din cauza reclamelor la teleshopping), studierea și aplicarea constantă a cunoștințelor obținute îți pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, dar asta presupune întotdeauna muncă.
Câteva idei care mi-au plăcut și cu care sunt de acord:
• Nu critica, nu condamna, nu te plânge;
• Oferă o apreciere onestă și sinceră;
• Fii realmente interesat de ceilalți oameni;
• Fii un bun ascultător;
• Singurul mod de a obține ce e mai bun dintr-o ceartă este de a o evita;
• Dă dovadă de respect față de opiniile interlocutorului tău. Nu spune niciodată: “Te inșeli”;
• Dacă te-ai înșelat, recunoaște repede și cu tărie;
• Încearcă în mod sincer să privești lucrurile din punctul de vedere al celeilalte persoane;
• Manifestă înțelegere față de ideile și dorințele celeilalte persoane;
• Adresează întrebări în loc de a da ordine directe;
• Începe cu laude și aprecieri sincere;
Nimic care să vă dea pe spate, corect? Totuși, poveștile lui Carnegie te ajută să “deschizi ochii”, să întelegi unde ai greșit și cum să rezolvi cea mai mare parte din situații în favoarea ta. Nu degeaba este bestseller internațional.
Puteți cumpăra cartea de aici (link-uri de afiliat):
Photo by Emily Morter on Unsplash
Niciun comentariu